Punctajul de 147 cumulat astfel se compune din 15 puncte ale bilelor roşii + 105 puncte realizate prin introducerea bilei negre + 27 prin introducerea bilelor colorate.
În întreaga istorie oficială a jocului de snooker, au fost înregistrate 73 de break-uri de 147 de puncte. Tocmai de aceea, realizarea unui break de 147 de puncte este răsplătită cu foarte mulţi bani: până la £147,000 (da! 147.000 lire sterline).
Există în unele situaţii speciale, posibilitatea înregistrării de break-uri de peste 147 de puncte. Cel mai mare break realizat astfel poate cumula 155 de puncte. Este vorba despre aşa numitele situaţii de "free ball", când unul dintre jucători rămâne în snooker la toate bilele roşii de pe masă, înainte ca vreuna dintre acestea să fi fost introdusă în buzunar.
În această situaţie jucătorul poate nominaliza o bilă colorată ca bila ţintă. Însă conform regulilor jocului, introducerea ei în buzunar cumulează punctajul unei bile roşii (1 punct), indiferent de culoarea bilei nominalizate şi introduse. Ulterior, jucătorul poate juca orice bilă colorată pentru care se decide. Punctajul acesteia cumulat cu punctul înregistrat anterior şi cu cele 147 de puncte rămase de jucat pe masă, pot duce break-ul până la 155 de puncte, dacă din poziţia de free ball, jucătorul a jucat o bilă colorată şi a doua bilă introdusă în buzunar a fost bila neagră (deci 1 + 7 + 147 puncte).
Cel mai rapid break televizat de 147 de puncte îi aparţine lui Ronald Antonio O'Sullivan. Ronnie O'Sullivan sau "the Rocket" pentru cunoscătorii snookerului. Ronnie a realizat break-ul maxim în 5 minute şi 20 de secunde, omologat de Guiness Book of World Records în 1997. Iată mai jos filmuleţul cu această realizare remarcabilă (fiţi îngăduitori în ceea ce priveşte calitatea video, era totuşi 1997!):
O'Sullivan, deţine de-altfel primele 3 poziţii într-un top al celor mai rapide break-uri maxime. Tot el este şi cel mai tânăr jucător care a realizat un break maxim oficial, la 15 ani şi 97 de zile.
0 commentarii:
Trimiteți un comentariu