Dictionar snooker si resurse despre joc


Snooker-ul este o un joc de biliard care se joacă cu 15 bile roşii, 6 bile colorate şi o bilă albă.

Istoria jocului de snooker


Originile acestui sport se află în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, adică undeva după 1850, în jocurile de biliard ale ofiţerilor englezi staţionaţi în India. Unii dintre ei au adăugat pe masa de biliard bile colorate alături de cele roşii şi de bila neagră. De altfel, chiar numele de snooker are origini cazone, fiind folosit în jargonul epocii pentru a denumi tinerii recruţi neexperimentaţi sau începători (apropiat termenului "noob" în zilele noastre).

Primul campionat mondial de snooker a fost organizat în 1927 şi a determinat trecerea snooker-ului într-o etapă superioară din punct de vedere sportiv, în categoria sporturilor profesioniste. Joe Davis, cel care a organizat primul campionat de snooker, a câştigat fiecare ediţie până în 1946, când s-a retras. Ulterior acestui moment, snooker-ul a intrat într-un con de umbră.

Snooker-ul, asemenea oricărui alt sport sau activitate cu public, îşi datorează renaşterea televizorului, mai precis televiziunii color. Pentru că în 1969 BBC a decis televizarea unei serii de  turnee de snooker pentru a demonstra potenţialul televiziunii color, aducând în casele oamenilor noua tehnologie color ce prezenta o masă verde şi bilele colorate de pe ea. Astfel, popularitatea snooker-ului a crescut masiv în rândul populaţiei Regatului Unit iar Campionatul Mondial de Snooker din 1978 a fost primul complet televizat. Istoria recentă a snooker-ului este marcată de creşterea masivă a popularităţii în ţările din Orient şi apariţia unor jucători foarte talentaţi în topul clasamentelor mondiale din ţări precum China şi Koreea.

Jocul de snooker

Fiecărei bile colorate îi este atribuit un anumit număr de puncte.

Punctajul bilelor de snooker
-15 bile roşii a câte 1 punct fiecare
6 bile colorate de snooker astfel:
-bila galbenă de 2 puncte
-bila verde de 3 puncte
-bila maro de 4 puncte
-bila albastră de 5 puncte
-bila roz de 6 puncte
-bila neagră de 7 puncte.

Scopul snooker-ului este ca la final să ai mai multe puncte decât cel cu care joci. Adică să introduci mai multe bile în buzunar decât oponentul tău. La începutul jocului bilele sunt poziţionate precum în imaginea de mai sus. Dificultatea jocului rezultă, în opinia noastră, din:

-Mărimea mesei de snooker - 3569 mm x 1778 mm. Adică aproape 3,6 metri pe 1,8 metri. Mult mai mare decât o masă obişnuită de biliard ce poate fi găsită în sălile din România (cu lungimea de 2,4 sau 2,7 metri).
-dezvoltarea de break-uri coerente cu un punctaj cât mai mare. Deoarece jocul de snooker presupune alternanţa bilelor introduse în buzunar şi se joacă după principiul o bilă roşie urmată de o bilă colorată, apoi o altă bilă roşie urmată de bilă colorată, etc.

În timp ce bilele roşii odată introduse în buzunar, rămân acolo, bilele colorate sunt repoziţionate pe masă după fiecare introducere, până se epuizează bilele roşii. Jucătorii lovesc, pe rând, bila albă, cu ajutorul unui tac. Dacă un jucător execută o lovitură corectă şi introduce una sau mai multe bile în buzunare, el va rămâne la masă şi va executa următoarea lovitură (şi următoarele, dacă şi acestea sunt reuşite).
Dacă jucătorul execută o lovitură legală, dar nu introduce nicio bilă în buzunar, oponentul său execută lovitura următoare.
Dacă jucătorul comite un fault, de exemplu bila albă nu atinge nicio altă bilă, atinge întâi o bilă ce nu era permis să fie jucată în acea lovitură sau introduce în buzunar bila albă sau o bilă nepermisă, jucătorul pierde rândul la masă şi este penalizat prin acordarea unui anumit număr de puncte adversarului.

Desfăşurarea jocului

La prima lovitură a jocului, precum şi la prima lovitură la venirea la masă după o lovitură a adversarului, jucătorul trebuie să joace o bilă roşie (bila ţintă este bila roşie). Aceasta înseamnă că prima bilă lovită de bila albă trebuie să fie o bilă roşie şi că în buzunar este permis să ajungă doar bile roşii (este permis să intre mai multe bile roşii în aceeaşi lovitură). Dacă lovitura este corectă şi introduce cel puţin o bilă roşie, la următoarea lovitură jucătorul trebuie să aleagă şi să joace una dintre cele 6 bile colorate (bila ţintă este aleasă de jucător dintre bilele colorate). Dacă şi această lovitură este corectă şi bila ţintă este introdusă în buzunar, bila colorată este repusă pe masă, de către arbitru, pe poziţia iniţială, iar jucătorul continuă cu o lovitură la o bilă roşie, apoi o nouă bilă colorată, etc.

După introducerea legală a ultimei bile roşii, jucătorul ce a efectuat lovitura alege şi joacă o bilă colorată. În caz de succes, acea bilă este repusă normal pe masă. În continuare (indiferent dacă lovitura la bila colorată a fost cu succes sau nu), trebuie jucată bila colorată de valoarea cea mai mică (bila galbenă). La introducerea acesteia în buzunar, ea nu mai este repusă pe masă, lovitura următoare jucându-se la bila de valoarea cea mai mică rămasă pe masă. Astfel, la încheierea jocului, bilele colorate se joacă în ordinea: galben, verde, maro, albastru, roz, negru. La introducerea bilei negre, jocul se încheie cu victoria jucătorului care a obţinut mai multe puncte.

[Update]: regulile jocului de Power Snooker.
sursă texte şi foto: Wikipedia, Flikr, Google.

2 commentarii:

Unknown spunea...

De ceva timp , am descoperit frumusetea traiectoriilor imprimate gandit , bilelor magice de pe masa verde .E minunat sa vezi ,, flacai frumosi,, cu asemenea intuitii in stabilirea unghiurilor de rulare , si tintid cu precizie Varful ungiului . Sunt incantat,dar pana voi si invata ,,ceva ,, reguli .... mai ..va !

Unknown spunea...

Jucatorul , mai are 2 snookere si castiga jocul . - zice un comentator , iar eu nu stiu ce sunt alea 2 snookere .

Trimiteți un comentariu