sâmbătă, 2 aprilie 2011

Power snooker - ce este şi cum se joacă

Power snooker-ul este un joc pentru campionii mondiali plictisiţi :).

Regulile jocului de snooker clasic se aplică, însă cu aceste modificări:

- un joc durează o jumătate de oră. Ceasul porneşte când este spart mănunchiul de bile roşii şi se opreşte când se introduce bila neagră. Este repornit din nou când se sparge un nou mănunchi de bile roşii, până se epuizează 30 de minute. Numărul de frame-uri nu contează. Câştigă jucătorul care în decurs de o jumătate de oră de joc efectiv a realizat cele mai multe puncte.
- fiecare jucător are un timp limită de 20 de secunde pentru a executa o lovitură.
- dacă depăşeşte timpul de 20 de secunde, jucătorului i se aplică o sancţiune de 20 de puncte, iar oponentul preia controlul bilei albe. Oponentul poate cere ca jucătorul care a depăşit cele 20 de secunde să nu fie penalizat şi să continue jocul.
- pe masă se aşează nouă bile roşii, în formă de romb. În prelungirea rombului se află bila roz, aşa cum se arată în imagine.
 - bila roşie din mijlocul mănunchiului în formă de romb este denumită PowerBall şi valorează 2 puncte. Ea este marcată printr-un logo special.
- când se sparge prima dată rombul bilelor roşii, cel puţin două bile trebuie să atingă manta. Altfel, controlul bilei albe este preluat de oponent.
- după ce este introdusă bila roşie PowerBall, se declanşează un stagiu special al jocului, ce durează de 2 minute - PowerPlay, în care orice bilă introdusă se punctează dublu (exemplu: o bilă roz introdusă după PowerBall = 12 puncte).
- dacă un jucător ratează lovitura la o bilă, în stagiul PowerPlay, oponentul său primeşte timpul rămas din stagiu (cu regulile aferente).
PowerZone este zona din treimea inferioară a mesei de snooker, în apropierea D-ului (zona în care se poziţionează bila albă la începutul jocului). Dacă un jucător reuşeşte să introducă o bilă colorată, lovind-o cu bila albă poziţionată în PowerZone, punctajul bilei ţintă se dublează. Dacă lovitura este reuşită cu bila albă în PowerZone şi în stagiul PowerPlay, punctajul bilei ţintă se înmulţeşte cu 4.
- orice break de peste 100 de puncte este bonificat cu alte 50 de puncte. Dacă acest lucru se repetă în frame-ul următor, se acordă un bonus de 100 de puncte, iar în al treilea frame consecutiv, 200 de puncte bonus.
- dacă un jucător comite fault în stagiul PowerPlay, numărul de puncte care i se scad se dublează.
- dacă faultul este comis din PowerZone în stagiul PowerPlay, numărul de puncte care i se scad se înmulţeşte cu 4.
- dacă un jucător comite fault, oponentul său poate repoziţiona bila albă oriunde în spatele liniei bilelor de punctaj mic de pe manta inferioară.
- spre deosebire de jocul de snooker clasic, pe durata căruia se aşteaptă ca spectatorii să păstreze liniştea, în Power Snooker nu există aceste limitări. Mai mult: animatoare, lumini de scenă şi efecte speciale pot anima spectacolul oferit de jucători şi încurajează interacţiunea între public şi jucători.

Primul campion de Power Snooker este Ronnie O'Sullivan. Titlul l-a câştigat în iulie 2010 la Londra, în faţa lui Ding Junhui. Pentru o mai bună ilustrare a regulilor am inclus şi un video cu jocul respectiv: